Couple islamic... WujudkAh????

Salam…di cnie penulis ingin berkogsi ilmu mengenai couple Islamic..wujud ker?? Sahabat mempunyai kedudukan yang begitu khusus dalam hati seseorang. Apa masalahnya apabila seseorang itu bersahabat dengan sahabat berlainan jenisnya?bolehkah kita bersahabat dengan wanita atau sebaliknya?..

Apabila berlaku persahabatan antara lelaki dan perempuan sesungguhnya tidak akan ada jaminan hubungan ini benar2 tulus dan murni..sekurang2nya pasti ada harapan yang dan rasa memiliki. Tidak kira pada si wanita dan si lelaki atau kedua2nya sekali, mesti ada kemungkinan walau pun pada kadar yang sedikit. Hubungan seumpama ini mempunyai batas atau dinding yang teramat nipis. Terlalu sukar dan rumit untuk membezakan adakah hubungan ini benar2 sekadar persahabatan atau sudah mula menjurus kepada saling mencintai yang mengharapkan wujudnya hubungan hati dan fizikal (mntk faham yer). Suatu yang amat sukar dihindari untuk suka yang lebih dari sekadar sahabat. Maka mulalah si jejaka atau si wanita itu mengangan2kan ”kalaulah dia menjadi pendamping dalam hidupku” ketika ini sesungguhnya ”t syaitan” telah berjaya memainkan peranannya..bisikan indah dari musuh utama dan pertama telah menempuh masuk ke dalam hati yang telah sedia ada dalam keadaan lemah dan longgar pertahanannya....

Berhentikan proses seterusnya!!!

Oleh itu para muslimin dan muslimat yang dihormati, jika perkenalan kita sudah berubah menjadi simpati segeralah disususli dengan pernikahan jika mahu proses persahabatan berlanjutan. Inilah persahabatan yang ideal..manakala persahabatan di luar akad pernikahan bukanlah persahabatan ala sahabat Rasulullah SAW..

Sebagaimana yang terjadi antara Ali dan Fatimah, Fatimah berterus terang kepada Ali. ”wahai Ali, sebelum aku bernikah dengan engkau di Kota Mekah ini, ada seorang pemuda yang menjadi idola di hatiku. Aku sangat inginkan kelak dia menjadi suamiku. Tapi semua itu aku simpan di dalam hatiku..” ..”kalau begitu engkau menyesal menikahi aku?”tanya Ali..”tidak, kerana pemuda itu adalah dirimu..”jawab Fatimah..
Oleh itu di dalam islam kita dibenarkan menilai dan menyukai pemuda yang soleh namun ia tidak diluahkan dan memadai disimpan di dalam hati.

Sesungguhnya cinta itu boleh menghinggapi sesiapa sahaja termasuk orang yang beriman atau para pendakwah..apabila batas2 pergaulan dan percampuran lelaki dan perempuan dilanggar, proses persahabatan sebegini akan terus bergilir dan tak mungkin dihindari. Oleh itu tidak mustahil jika para pendakwah lelaki dan perempuan juga turut terjebak untuk saling rindu merindui...jadi same2 lah muhasabah diri… “seorg yg beriman adalah org yg segera bertaubat apabila dia menyedari dia melakukan kesalahan…”

0 ulasan:

Catat Ulasan

Digital Clock

Profil Diri

Khairul Akmal
Sarjana Muda Kejuruteraan Awam
Anak Jati Negeri Pahang